Όταν αναπολείτε τις εποχές της νιότης σας, πολύ πιθανόν οι περισσότεροι από εσάς να έχετε την αίσθηση ότι ο χρόνος τότε κυλούσε αρκετά πιο αργά απ’ ότι σήμερα που μεγαλώσατε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει την επιστήμη πάρα πολλές φορές και έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες κατά καιρούς. Παράλληλα, έχουν διεξαχθεί επίσης μέχρι στιγμής διάφορες έρευνες, προσφέροντας χρήσιμα συμπεράσματα.
Μια τέτοια έρευνα πραγματοποίησαν το 2005 ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Ludwig Maximilian στο Μόναχο, οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις από 499 συμμετέχοντες ηλικίας 14-94 ετών σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται το πέρασμα του χρόνου.
Οι συμμετέχοντες άνω των 40 ετών δήλωσαν, μάλιστα, ότι ο χρόνος κυλούσε πιο αργά όταν ήταν μικρά παιδιά και πως επιτάχυνε κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις νέες εμπειρίες που αποκτά κανείς, καθώς επίσης και στον… ίδιο το χρόνο.
Επί παραδείγματι, ένας χρόνος στη ζωή ενός 5χρονου αποτελεί το 1/5 της ζωής του, ενώ αντίθετα ένας χρόνος στη ζωή ενός 20χρονου είναι το 1/20. Άρα η σημασία που του αποδίδουμε είναι σχετική με τα χρόνια που έχουμε περάσει σε αυτόν τον πλανήτη.
Επιπλέον, ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις μνήμες με βάση τις νέες εμπειρίες, οι οποίες ανακαλούνται πιο εύκολα σε σχέση με τις συνηθισμένες.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας θέλει να μπορεί να ανακαλεί «μοναδικά» γεγονότα πιο εύκολα σε περίπτωση που συμβούν ξανά, ούτως ώστε να αντιδράει σωστά.
https://www.tempo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου